FAQ: Why are we putting it there?

One of the most Frequently Asked Questions (F.A.Q.) that we have been getting is, "Why are we putting the new building there?" There are several reasons for the chosen location. 

1. One of the goals of The Next Step Building Project is to provide a safe and secure home for all SWKIDS ministries and programs. A safe and secure building also needs to be welcoming and convenient. This requires it to be attached to the current building through the main lobby. This allows a separate, secure building to feel like a natural expansion of our current campus. This requirement alone makes the current build location the logical choice.

2. By expanding off of the current coffee corner, a new "Family Entrance" is created that allows families to park close to the building and to enter the building in the correct programming order. The first stop is the check-in stations and restrooms. The second stop is babies and toddlers. Heading up the stairs to the main lobby level allows drop off of grade school kids followed by coffee and the main auditorium.

But why does the new building have to stick out into the parking lot so far? There is plenty of space behind the building that would save a couple rows of parking.

3. The building does appear to stick out further than the current building. 38 parking spots will be lost to the new building. The main reason the building sits forward is to keep it from encroaching on the future expansion of the auditorium. The auditorium was constructed so that the west wall is not load-bearing. This allows for the auditorium to  double in size someday, if the need ever arises. We don't foresee that in the near future, but we did not want to place the building in a location that would stop this expansion from happening someday.

4. The current build location allows us to keep much of the West Lawn that is used for weddings, receptions and outdoor gatherings. This is a valuable space that we will continue to enjoy for years to come.

Mike Arzie